Inloggen

   Ingezonden
  Naar alle inzendingen
  ingezonden op 18-04-2011 door Duiksterpetra
  Kou verjaagt wratslak uit Zeeuwse delta
 
  Wrattenslak juni 2008
   
 

AMSTERDAM - De millennium-wratslak heeft het ruim tien jaar uitgehouden in Zeeland. De soort deed in 1999 zijn intrede in de Oosterschelde en kwam daar massaal voor. De twee recente en relatief strenge winters waren echter te koud voor deze zeenaaktslak.

Hij is nu weer uit de Zeeuwse delta verdwenen. Dat meldt de Stichting Anemoon zondag op de site natuurbericht.nl. Van de millennium wratslak zijn exemplaren tot twaalf centimeter groot in Zeeland aangetroffen. Oorspronkelijk kwam hij alleen langs de zuidwestelijke Europese kust voor. Sportduikers konden in de Oosterschelde tussen 2002 en 2005 tot honderden exemplaren per duik aantreffen. De wratslak verplaatste zich ook naar het Grevelingenmeer en zelfs naar de buurt van Helgoland, een klein Duits eiland in de Noordzee.

Grevelingenmeer 

Door de milde winters en het warmere zeewater rukte de soort in enkele jaren honderden kilometers op naar het noorden. In het voorjaar van 2010 bleken in het Grevelingenmeer alle millennium-wratslakken al te zijn uitgestorven. In de Oosterschelde werden toen nog maar enkele zeenaaktslakken aangetroffen en plantten ze zich niet meer succesvol voort. Sinds de zomer van 2010 zijn ze helemaal niet meer in de Oosterschelde aangetroffen.

Explosieve groei 

De millennium-wratslak voedt zich met de gele korstspons. De explosieve groei van het aantal zeenaaktslakken zorgde ervoor dat de gele korstspons in 2004 bijna volledig uit de Zeeuwse delta was verdwenen. In de periode daarna wist de soort zich enigszins te herstellen en inmiddels zijn ze er weer in grote aantallen. De millennium-wratslak is vermoedelijk nog steeds in de Noordzee aanwezig, omdat het zeewater daar in de winter een stuk warmer is dan in de Oosterschelde. Dus er is een goede kans dat de slakken zich na een warmere winter weer in de Zeeuwse delta vertonen. Dit fenomeen van komen en gaan van zuidelijke zeedieren is al ook waargenomen bij diverse vissoorten, krabben en andere zeenaaktslakken.

 

  voor meer info kijk op: nu.nl
  reageren
 reacties:
 
Cdiver (19-04-2011): Gelukkig heb ik de foto`s nog!!