In Nederland overlijden ongeveer 10 -15 duikers per jaar. De meeste van deze dodelijke duikongevallen betreft het de oudere duikers van 50 jaar en ouder.
In 30-40% van de gevallen heeft dit te maken met hart en bloedvaten. De gemiddelde leeftijd van duikers wordt steeds hoger en ook beginnen meer mensen op latere leeftijd met duiken.
Helaas nemen hart en vaatziekten, met het vorderen van de leeftijd toe.
En, er zijn een aantal risicofactoren. De meest voorkomende zijn hoge bloeddruk, bepaalde medicatie, gebrek aan conditie en overgewicht.
Duiken is zeer belastend voor het lichaam. Zo treedt er bijvoorbeeld een verschuiving op van ongeveer 700 ml bloed van armen en benen naar hart en longen. Het ademen onder water kost meer energie en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan er een stukje aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het sowieso voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met verminderde reserve zou het dan mis kunnen gaan. De campagne "check je hart" probeert de oudere duikers zich hiervan bewust te maken en geeft adviezen hoe er verstandig mee om te gaan.
Voor leden van de NNDF hebben wij de duikerarts Lourens Prins bereidt gevonden om op woensdag 10 april een lezing te geven, over de risico factoren die zich tijdens het duiken kunnen voordoen.
Aanvang 20 uur in het clubhuis van Duikteam Miramar Drenthe.
Een route beschrijving is te vinden op;
https://www.miramardrenthe.nl/online/clubhuis.php
Opgave voor de lezing graag via onderstaande link;
https://goo.gl/forms/Ky4egh5OIzHvXQf92
Opgave door een ieder die deze lezing wil bijwonen is dringend gewenst! Dit i.v.m. de maximale capaciteit van het clubhuis Miramar. N.b. Dit geldt ook voor de leden van Miramar!
André Bandell
Voorz. NNDF