Inloggen

   Ingezonden
  Naar alle inzendingen
  ingezonden op 19-02-2018 door Henk
  DOSA op bezoek bij NNDF in clubhuis Miramar
 
 
   
 

Speciaal voor de NNDF komt de voorzitter van de DOSA naar Assen om op donderdag 26 april aanvang 20:00 uur een presentatie te geven over, het melden van duikincidenten en ongevallen.
Dit zal zijn in het clubhuis van Miramar Drenthe aan het achterpad 3 te Assen.
Ook als NNDF denken wij het melden van duik-incidenten en ongevallen bij kan dragen aan de duikveiligheid!
De avond is toegankelijk voor iedereen die via zijn vereniging of duikschool is aangesloten bij de NNDF.

Per jaar worden er, in Zeeland alleen al, meer dan een miljoen duiken gemaakt. Dat is in 2016 helaas voor zes duikers fataal afgelopen. Daarvan werd in slechts twee gevallen melding van gemaakt bij de Duik Ongevallen Statistiek en Analyse (DOSA).

Wat er allemaal misging, we zullen het nooit weten want door de privacy wetgeving kom je er niet achter. Allemaal willen we graag veilig duiken en als er iets gebeurd is, zijn we er vaak als de kippen bij om te vernemen hoe en wat. In clubverband wordt zo’n akkefietje natuurlijk volop besproken en zo nodig worden de procedures aangescherpt.

Maar help je hier andere duikers mee?

De DOSA is er juist voor opgericht om de duiksport veiliger te maken. Dat kan alleen door het analyseren en rubriceren van voldoende incidenten en ongevallen.

Stel je hebt een bepaald type ademautomaat en die reageert anders dan je zou verwachten. Technisch zou die volgens jou in top conditie moeten zijn, want net nog een service beurt gehad. Maar ja, er ging toch was mis en je brak daarom de duik af. Meld je dit nou wel of niet aan de DOSA? Zelf kan je niet overzien of dit ook bij andere duikers is gebeurd, maar de DOSA zou dit, als iedereen er melding van zou maken wel kunnen zien. En bij de ongevallen statistiek werk het ongeveer zo. Er gebeuren heel veel kleine incidenten en soms, door een complicatie gaat het het wat erger mis. Dat zijn al wat minder gevallen. Maar het kan ook veel erger mis gaan en eigenlijk nog maar net goed. Dat gebeurt weer wat minder. En dan, gaat het ineens heel erg mis en komt er iemand om het leven. Dat noemen ze in de in de ongeval’s statistiek het piramide effect. Aan de basis zijn er heel veel incidenten met aan de top het fatale ongeval.

David Wassing is sinds 2017 de nieuwe voorzitter van de DOSA geworden en timmert al behoorlijk aan de weg. Zo stond er al een groot art. in “DE Onderwatersport” het blad van de NOB en ook waren ze te zien met een groot item over duikveiligheid in het RTL nieuws. op TV.

N.a.v. het art. in “De Onderwatersport” hebben we in een NNDF vergadering besloten om ook hier aandacht te besteden en de DOSA te vragen om hier speciaal voor ons een presentatie over te geven.

Opgave voor deze avond via https://goo.gl/forms/X1EVnJupqmdfCKty1

 

André Bandell

Voorzitter NNDF