Inloggen

   Ingezonden
  Naar alle inzendingen
  ingezonden op 13-11-2016 door Henk
  Bootje in plas Engelgaarde verzwaard
 
 
   
 

 

Een bijzondere operatie

 

Op een vrieskoude zaterdag ochtend in november kwamen er een aantal bikkels bij elkaar om een onstabiel geworden zeilboot op de bodem van het meer in Engelgaarde nog eens met 1.5 ton aan klinkers te verzwaren. 

Maar ja, hoe krijg je die klinkers op een veilige manier in het bootje dat zich op 6 meter diepte bevindt? Het systeem daarvoor werd bedacht en door twee ster’s Instructeur, Henk Charbon. Hij heeft na veel wikken en wegen hiervoor de  “kruiwagen methode” bedacht en deze zelf, eerder dit jaar uitgetest.

De methode bestond eruit om, met een volledige duikuitrusting aan, echter zonder zwemvliezen, te lopen over de bodem van het meer met een met 16 klinkers beladen kruiwagen. Langs een touwlijn vonden de duikers hun weg naar de boot waarin zij de stenen konden lossen. En dan langs dezelfde met een met water gevulde kruiwagen terug. Die laatste kreeg door opwaartse kracht van de luchtband bijna een drijfvermogen. Heel vreemd om een duiker met een vol water geladen kruiwagen terug te zien komen en het water in het water te zien lossen.

Het leek een volslagen idiote oplossing maar het heeft perfect gewerkt. Vier duikers in het water en twee helpers op de kant hebben de klus in ca een uur geklaard. De dubbelschalige, ex zeilboot met veel eigen drijfvermogen ligt nu vast op de boden van het meer en is weer een veilig duikobject geworden in de fraaie duikplas Engelgaarde.

 

 

Duikers en helpers, namens de NNDF van harte bedankt voor jullie inzet!

 

 

 

André Bandell

 

Voorzitter NNDF